Persoonlijk energie management
- destinypebble
- 6 mrt 2020
- 5 minuten om te lezen
Vandaag de dag wordt er veel gezegd en geschreven over vitaliteit, balans werk- privé en duurzame inzetbaarheid. Deze hebben alles te maken met persoonlijk energie management. Maar wat is persoonlijk energie management? Waarom is het belangrijk? Welke factoren hebben invloed op persoonlijk energie management? Wat als het niet lukt om je energie te managen? Wat als het wel lukt? Wat levert het op? Wat zijn de eerste stappen in de richting van persoonlijk energie management?
Wat is persoonlijk energie management?
Persoonlijk energie management is het beheren van de energie die past bij jouw unieke persoon.
Energie is het vermogen of de capaciteit om iets te bewerkstelligen. Iedereen is uniek en voor iedereen werkt het beheren van zijn/haar energie op een andere manier. Iedereen heeft een ander lichaam, andere gedachten, andere emoties, een andere invulling van zingeving en andere omstandigheden.
Waarom is persoonlijk energie management belangrijk?
Persoonlijk energie management is belangrijk omdat het je de mogelijkheid kan geven om meer tijd en ruimte te creëren voor jezelf. Om meer tijd en ruimte te creëren om bij jezelf te komen, om jezelf beter te leren kennen Om meer te kunnen genieten en voor (meer) bewustwording, groei en voldoening in je leven.
Als je meer tijd en ruimte hebt voor bewustwording en groei dan kun je toewerken naar een betere balans in je leven, waardoor je een betere vitaliteit en balans werk-privé kunt ervaren, waardoor er onder andere uiteindelijk betere mogelijkheden voor duurzame inzetbaarheid zijn.
Persoonlijk energie management is belangrijk omdat het invloed heeft op je welbevinden, je welzijn. Het is een samenspel van lichaam, geest, emoties en spiritualiteit/zingeving, waarbij het voor jezelf zorgen op deze gebieden van belang is. Alleen voor het lichaam zorgen werkt niet, zoals het ook niet werkt om te zorgen voor maar 1 van de andere gebieden
Persoonlijk energie management helpt bij het zo optimaal mogelijk functioneren binnen je mogelijkheden. Het draagt bij aan je gevoel van voldoening, tevredenheid, productiviteit, veerkracht en vitaliteit|levenskracht.
Persoonlijk energie management is ook dat er naast tevredenheid, ontevredenheid mag zijn. Dat er naast je gelukkig voelen, je je ook ongelukkig mag voelen. Dat er naast dat iets lukt, ook het niet lukken er mag zijn.
Hoe werkt persoonlijk energie management?
Een metafoor die ik vaak gebruik is het bekertje suiker. Zie de blog voor meer informatie. In het kort houdt het bekertje suiker het volgende in. De beker suiker staat voor je persoonlijke energie. Alles wat je doet kost energie, maar je kunt ook energie terug krijgen. Het managen of beheren van je energie doe je door te zorgen dat je bekertje suiker stapsgewijs leger wordt totdat er nog een bodempje in zit. Je zorgt dat als er iets uit gaat, er ook weer een beetje bijkomt. Dat bodempje suiker heb je nodig voor als iets onverwachts zich voordoet en om voldoening te ervaren over je dag. Het bekertje suiker lijkt op de lepeltjes theorie of de variant van pizza stukken, taart stukken, pak yoghurt.
Welke factoren hebben invloed op je persoonlijke energie?
Factoren als je lichaam, geest, emoties en spiritualiteit hebben invloed op alles wat je doet. Daarnaast zijn er nog factoren als situaties en omstandigheden in je dagelijkse leven. Enkele factoren die ik bedoel zijn bijvoorbeeld conditie, ziekte, pijn, verdriet, zorgen, vreugde, helpende en niet helpende gedachten, stress, zingeving, slapen, sociale contacten, familieomstandigheden, financiële omstandigheden, werk, mantelzorger zijn, vermoeidheid, enz. Tijd speelt ook een belangrijke factor als je kijkt naar energie. In mijn blog kun je lezen wet ik hiermee bedoel.
Wat als het niet lukt om je energie te managen?
Als je moeite hebt met het managen van je persoonlijke energie, dan merk
je bijvoorbeeld dat je:
- Je vaak moe voelt
- Moeite hebt om alle ballen hoog te houden
- Sneller boos of verdrietig bent
- Het gevoel hebt vaak of altijd te weinig tijd te hebben
- Geen tijd hebt voor jezelf
- Op sommige dagen niks gedaan krijgt
- Na je werk thuis komt en tot niets meer komt
- Niet meer met plezier naar je werk gaat
- Vaker piekert
- Soms klachten ontwikkelt
- Moeite hebt met het maken van keuzes
- Soms een kort lontje hebt

Wat als het wel lukt om je energie te managen?
Als het lukt met het managen van je persoonlijke energie, dan merk je bijvoorbeeld dat je:
- Je regelmatig fit en energiek voelt
- Beter alle ballen hoog kunt houden
- Vaker tijd voor jezelf hebt
- Na je werk nog energie hebt om iets te
doen
- Met meer plezier naar je werk gaat
- Efficiënter bent, thuis en op het werk
- Op het einde van de dag een voldaan
gevoel kunt terugblikken op je dag
- Meer veerkracht hebt
- Af en toe over je grenzen heen kunt gaan zonder er op de lange termijn last van te hebben
- Makkelijker om kunt gaan met dingen die in je leven gebeuren
- Meer rust ervaart
- Meer kunt doen op een dag, in een week (als je dat zou willen
- Makkelijker keuzes maakt
Hoe begin je met persoonlijk energie management?
De eerste stap is om jezelf te leren kennen. Om je bewust te worden van je energie, je energieverbruik, je leven, hoe jij in elkaar zit.
Ga na waar je op dit moment staat. Zoek uit wat wel werkt voor jou en wat niet werkt. Waar loopt je tegenaan? Waar heb je last van? Wat maakt je leven op het moment moeilijker? Denk bijvoorbeeld aan het zorgen voor kleine kinderen, ben je mantelzorger, beperkende gedachten, pijn, slecht slapen, vermoeidheid, problemen op het werk. Ben hier eerlijk in.
Er zullen beslist activiteiten of bezigheden zijn, waarvan je niet weet hoeveel energie ze echt kosten. Bijvoorbeeld: als je denkt: ‘maar ik zit dan alleen op de bank’, terwijl je al bezig bent waar je morgen allemaal aan moet denken en wat je vandaag bent vergeten, dan is dat niet echt ontspannend. Het kost je waarschijnlijk meer energie dan je denkt. Hoeveel energie iets kost of oplevert kun je ondervinden door er bewust mee bezig zijn.
Ga op zoek naar je energiegevers en energievreters(zie ook mijn blog over het bekertje suiker en over tijd). Het gaat niet alleen over het weten en kennen van je energievreters en energiegevers, maar dat je je ook bewust bent dat dit van dag tot dag verschillende kan zijn. Iets wat je energie geeft op de ene dag, kan op de andere dag energie kosten. Bijvoorbeeld: In de ochtend de hond uitlaten vind ik prettig. In de avond vind ik er niks aan. Maar af en toe dan weer wel. De activiteit blijft hetzelfde, maar de hoeveelheid energie die verbruikt wordt, is anders. Het is belangrijk om zelf te ervaren het voor jou persoonlijk werk. Als je dat weet, dan kun je ermee aan de slag.
Bedenk ook dat fysieke, emotionele, mentale en spirituele zaken zijn als rietjes in het bekertje suiker. Als er veel suiker/energie door het emotionele rietje uit het bekertje gaat, dan blijft er weinig over voor de rest. Je kunt je dan leeg en moe voelen, terwijl je niks hebt gedaan.
Maak een keuze in wat je wilt veranderen en of je bereid bent om hiervoor actie te ondernemen.
Niet veranderen geeft veiligheid. Je weet wat je hebt, je weet wat je krijgt. Ook als dit niet prettig is. Veranderen kost ook energie!
Geef jezelf de tijd. Soms merk je niet meteen veranderingen. Werk stapje voor stapje.
Op internet is vrij veel te vinden over energie management, met name veel tips over wat je energie geeft en wat energievreters zijn. Het is belangrijk om te kijken hoe dat voor jezelf werkt. Betrek het op jezelf. Ga na of dit voor jou wel of niet werkt. Het is belangrijk dat het op de lange termijn werkt.
Als je hulp nodig hebt of je weet iemand die hulp nodig heeft, dan kan vrijblijvend contact opgenomen worden (destinypebble@ziggo.nl). Voor meer informatie over persoonlijk energie management en coaching kun je kijken op mijn website www.destinypebble.com. Hier staat ook mijn werkwijze|aanpak beschreven.
Comments