Tijd
- destinypebble
- 27 dec 2018
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 10 jan 2019
In de blog over het bekertje suiker heb ik aangegeven dat ik ook een blog over het tijdsaspect zou schrijven.
Aan de ene kant is tijd gewoon tijd. Er zitten 60 seconden in 1 minuut, 60 minuten in 1 uur, 24 uur in 1 dag en 168 uur in 1 week. Eigenlijk heel simpel. Maar….. tijd is ook relatief. Tijd is een gevoel. Kijk maar naar het verschil als je 30 minuten in de wachtkamer bij de tandarts zit of 30 minuten gezellig met vrienden zit te kletsen.

Maar…….wat heeft tijd te maken met persoonlijk energie management.
Naast dat je rekening moet houden wat energie kost en energie oplevert, is het belangrijk om rekening te houden met hoeveel tijd een activiteit kost. Het is vaak moeilijk in te schatten hoeveel tijd iets kost. En meestal schatten we de tijd dat een activiteit kost te laag in. Daardoor kan het zijn dat je toch de mist in gaat als je de tijd verkeerd inschat. Het weten of bewust zijn van hoeveel energie iets kost of oplevert, wordt dan teniet gedaan.
Bijvoorbeeld: je bent wat vergeten in de winkel en gaat even nog de 2 dingen halen die je vergeten bent. In gedachten ben je binnen 10 minuten weer terug. In werkelijkheid ben je voordat je de deur uit bent al 5 minuten verder. Schoenen aantrekken, sleutels en geld pakken. Boodschappentas niet vergeten. Jas aan, deur uitlopen en dan op weg naar de supermarkt. Voordat je de spullen kunt pakken, loop je naar binnen, pak je een winkelmandje en dan pas heb je de spullen. Maar dan ben je nog niet thuis. Eerst nog afrekenen, weer naar buiten lopen en dan weer naar huis lopen. Als je thuis bent, je jas uittrekken en de spullen wegzetten. Het hoort er allemaal bij. Waarschijnlijk kom je eerder op 20 minuten uit, dan op 10 minuten.
Hetzelfde met stofzuigen. Je moet de stofzuiger pakken, naar de plek waar je gaat stofzuigen meenemen, snoer uitrollen, stekker in het stopcontact, stofzuiger aanzetten…..en dan begin je pas. Dan ben je al 3 minuten verder voordat je aan de slag kan. Zo kan ik nog veel meer activiteiten opnoemen, waarbij vaak verkeerd wordt ingeschat hoeveel tijd ze kosten.
Zelf dacht ik altijd dat ik met eten koken binnen een half uur klaar ben. Helaas was dat nooit het geval. Ik ben altijd zeker 45 minuten bezig. Het daadwerkelijke koken kost 30 minuten. Het bij elkaar pakken van de ingrediënten, potten en pannen kost natuurlijk ook tijd. Voor het gemak heb ik dit nooit erbij gerekend. Niet handig als je sportende kinderen hebt die op tijd op de training moeten zijn.
Het lastige bij het maken van een lijst met alles wat je wilt of moet doen op een dag, is dat je vaak geen idee hebt hoeveel tijd iets kost. Je houdt geen rekening met het tijdsaspect en dan zou je in de knoei kunnen komen met je tijd. Soms is het nog niet eens zo’n hele lange lijst. En toch krijg je het niet af. Sommige activiteiten kosten gewoon meer tijd dan dat je denkt. Dat is frustrerend en meestal stressvol. Stress kost energie.
We maken dan heel vrolijk zo’n hele mooie lange waslijst met alles wat we nog moeten doen. Als we alles van die waslijst uit zouden voeren, dan zouden we dagen bezig zijn.
Meestal vergeten we tijd voor onszelf te nemen. ‘Maar ik heb geen tijd. Anders krijg ik niet alles af!’. ‘Tijd voor mezelf? En wie zorgt er voor de kinderen, doet de boodschappen, de was, opruimen, koken…..’.
Ritme is ook iets wat bij tijd hoort. Er is een ritme wat bij de biologische klok hoort, zoals je dag en nachtritme. Eb en vloed, de seizoenen en de ritmen door de dag heen. En deze ritmen hebben vaak in mindere of meerdere mate ook invloed op ons.
Externe factoren waar je niet over nadenkt hebben ook soms invloed op je dag. Denk aan je telefoon. Als je het geluid aan hebt staan en er komt een berichtje binnen, dan duurt het tussen de 1,5 en 3 minuten om je weer te focussen op waar je mee bezig bent. Of multitasking, wat eigenlijk geen multitasking is, maar het afwisselen tussen je taken. En elke keer heb je weer tijd nodig om opnieuw te focussen. Dit kost tijd en energie!

Ze zeggen: tijd heb je niet, tijd moet je maken! Dat is natuurlijk makkelijker gezegd, dan gedaan. De vraag is daarbij ook: als je al tijd vrijmaakt, waar ga je je tijd aan besteden? Wat ga je doen? Of wat ga je net niet doen?
Wat doe je in een uur? Wat doe je op een ochtend, middag of avond? Wat doe je op een dag? Wat doe je in een week? Haal je voldoening uit wat je doet? Weet jij waar je
tijd heen gaat? Ben je de hele dag bezig en heb je soms het gevoel dat je nog niks gedaan hebt?
#persoonlijkenergiemanagement,#tijd,#energieverdeling,#tijdtekort,#balans
Comments